Vedeli ste, že 1 liter prepáleného kuchynského oleja znečistí až 1 milión litrov vody?
Toto je smutná pravda, na ktorej sa nevedomky podieľa veľa z nás. Nesprávne nakladanie s použitým kuchynským olejom, ako napríklad jeho vylievanie do kanalizácie alebo prírody, ohrozuje životné prostredie viac, než si uvedomujeme. Bez kuchynského oleja si však prípravu väčšiny jedál nevieme predstaviť. Poďme sa preto bližšie pozrieť na jednoduché riešenie a jeho výhody.
Kam s použitým olejom?
Zber kuchynského oleja sa už dlhšie praktizuje v reštauráciách. Teraz sú nádoby na kuchynský olej k dispozícii aj pre vašu domácnosť. Namiesto toho, aby ste kuchynský olej vyliali do potrubia, ho jednoducho prelejete do zbernej nádoby. Nezabudnite predtým precediť cez sitko zvyšky vyprážaného jedla, aby sa do nádoby dostal len samotný olej. Keď bude vaša nádoba plná, príde oprávnené vozidlo, ktoré ju pre vás vyčistí a vy môžete pokračovať v separovaní oleja.
Kde dostať zbernú nádobu?
Špeciálne upravené nádoby na kuchynský olej si môžete prenajať. Máte možnosť vybrať si 20 alebo 40 litrovú nádobu. V prípade väčšej spotreby kuchynského oleja vo vaše domácnosti môžete siahnuť po 50 či 1000 litrovej zbernej nádobe.
Aké sú výhody zberu oleja?
Z jedného litra vyzbieraného oleja sa dá takmer v pomere 1:1 efektívne vyrobiť bio palivová zložka. Takže z 1 litra použitého kuchynského oleja sa môže vyrobiť až 0,9 litra biopaliva, ktoré dokáže z nafty odstrániť až 15% emisií CO2. Taktiež vaše potrubie nebude zanášané zbytočnými nečistotami a vy ušetríte na jeho čistení. Ďalším bonusom je zníženie výskytu nepríjemných hlodavcov, ktoré láka vylievaný olej.
Tak čo myslíte? Oplatí sa prepálený kuchynský olej separovať do zberných nádob?