Toto do mikrovlnky nepatrí
Rovnomerné, bez ďalších starostí a hlavne rýchle – také je ohrievanie jedla v mikrovlnnej rúre. Stačí ho dať na tanier, vložiť dnu, zapnúť a do minúty môžeme začať jesť. Nie všetky potraviny a nie každý materiál riadu a tanierov sa však takýmto spôsobom môžu zohrievať. Tie nasledujúce tam určite nedávajte, inak vás namiesto obeda bude čakať akurát tak zafŕkaná, v horšom prípade až pokazená mikrovlnka.
Riad
Do mikrovlnky nepatrí kovový príbor, ani taniere či poháre s kovovou výzdobou. Opatrne zaobchádzajte aj s keramikou a porcelánom. Plastový riad ohrev znesie, ale aj tu zbystrite pozornosť. Ak sa chystáte jedlo v plastovej dóze rozmrazovať alebo ohrievať dlhší čas, radšej ho preložte na tanier.
Polystyrén
V reštaurácii si necháte nedojedené jedlo zabaliť, alebo si ho celé objednáte domov. Prinesú vám ho v polystyrénovom obale. Ten však do mikrovlnnej rúry určený nie je. Nebuďte leniví a jedlo pred jeho ohrevom preložte na tanier.
Hliník
Všetko, čo obsahuje hliník, môže váš domáci spotrebič pokaziť. Do mikrovlnnej rúry preto nevkladajte žiadnu hliníkovú vec. Platí to aj v prípade alobalu.
Tégliky
Sú jednorazové, to znamená vyrobené na jedno použitie. Vplyvom tepla sa deformujú a tavia, preto do mikrovlnky určite nepatria. Ak sa vám teda zdá napríklad jogurt príliš studený, nechajte ho pár minút na kuchynskej linke pri izbovej teplote a zjedzte až potom.
Igelitové vrecká
Prikrývate pokrm v mikrovlnke igelitovým vreckom? Nerobte to, pri veľkom teple totiž vylučuje toxické výpary, čím pokrm zásobí škodlivými látkami. Navyše, ak sa priveľmi zohreje, môže spôsobiť aj škodu v podobe požiaru.
Vajíčka
V žiadnom prípade neohrievajte vajcia v škrupine v mikrovlnnej rúre. Vplyvom tepla sa zohrejú a teplo cez škrupinu nemá kam unikať, preto doslova vybuchnú. Uvarené a ošúpané vajíčko, alebo praženica či omeleta sa na veľmi krátky čas do mikrovlnky môžu dať, ale majte na pamäti, že poriadne prskajú, preto ich vždy zakryte.
Hrozno
Niektoré druhy ovocia môžete zohrievať, pretože teplu odolajú. Hrozno však medzi ne nepatrí. Čerstvé by v mikrovlnke explodovalo a v podobe hrozienok by vám poriadne vydymilo byt.
Omáčky
Tie zvyknú prskať skoro všetky, ak ich ohrievate pridlho. Pozornosť však zbystrite na maximum pri paradajkovej omáčke, pretože tej sa pobyt v mikrovlnnej rúre nepáči už po prvých sekundách. Radšej ju zohrievajte na panvici a ak predsa len musíte použiť mikrovlnku, poriadne tanier prikryte.