Stolovanie ako z príručky
Ak chcete urobiť dobrý dojem, je potrebné ovládať zásady správneho stolovania. Niektoré z nich sú jasné každému, s inými sa v bežných domácich podmienkach nestretávame často. Pozrime sa teda, na čo by ste určite mali myslieť, ak chystáte slávnostnejšiu hostinu.
Základné pravidlá stolovania
– Hostiteľka a hostiteľ vždy majú sedieť oproti sebe.
– Čestné miesto pre muža sa nachádza po pravej ruke hostiteľky, pre ženu po pravej ruke hostiteľa.
– Pri usádzaní hostí platí pravidlo, že starší majú prednosť pred mladšími, ženy pred mužmi, spoločensky významnejší zase pred menej významnými.
– Pri slávnostnom stolovaní položte na stôl plstenú podložku alebo deku a až na ňu dajte obrus. Vyberajte biely alebo v pastelových farbách. Na vrch patrí ozdobný obrus alebo obrúsky.
– Bufetový stôl zakryte obrusom, ktorý siaha až po podlahu.
– Na stôl patria naraz najviac dva taniere pre jedného hosťa.
– Príbory ukladáme podľa poradia ich použitia. Najbližšie k tanieru sú tie, ktoré použijeme ako posledné, naopak, najďalej od taniera tie, s ktorými budeme začínať.
– Pravidlá platia aj pre servítky. Papierovú zložte do trojuholníka a položte pod vidličku. Plátennú servítku preložte naľavo od vidličky.
– Poháre na nápoje umiestnite napravo od taniera smerom k stredu stola.
– Počas stolovania majte ruky nad stolom, alebo ich držte ľahko položené na jeho okraji. Lakte však na stôl nedávajte.
– Zemiaky sa nekrájajú nožom, ale vidličkou.