Porazte ho raz a navždy
Dobrý sluha, ale zlý pán – toto platí aj o cholesterole. Potrebujeme ho na stavbu membrán bunky, hormónov, vitamínu D a žlče na trávenie tukov. Cholesterol je dôležitý, pretože jeho základnou funkciou je pomoc pri rekonvalescencii, ocení ho naša pamäť a nemalú úlohu zohráva aj pri neurologických procesoch. Ak nám však stúpne hladina „zlého“ cholesterolu, netreba nad tým mávnuť rukou. Môže to viesť k zanášaniu tepien a vyústiť až do infarktu alebo mŕtvice. Cholesterol si dokážete znížiť aj prirodzenou cestou.
Čo robiť a čo nerobiť?
V prvom rade si treba uvedomiť, čo je vhodné konzumovať, a čo by sme, naopak, mali oblúkom obchádzať. Taktiež je potrebné poznať činnosti, ktoré nám môžu škodiť, alebo na druhej strane pomôcť. Medzi dôležité patrí:
– nejesť pokazené (orechy, semiačka ) alebo silno presmažené potraviny, ako sú praženica s veľkým množstvom žĺtkov a roztopené maslo)
-nekonzumovať veľké množstvo cukru, pozor aj na zapekané müsli
– nejesť jedlá, ktoré boli pripravené pri vysokých teplotách
-vyhýbať sa skrytým tukom, ktoré sa nachádzajú predovšetkým
v sladkostiach
-eliminovať sedavý spôsob života, fajčenie a stres
-prijímať kvalitný živočíšny tuk obsiahnutý v rybách, olivovom oleji, kokosovom oleji, syroch, masle a mliečnych výrobkoch (najlepšie sú farmárske)
– zaradiť do jedálnička orechy a semiačka, domáce vajcia
– sacharidy z cukroviniek nahradiť sacharidmi zo zeleniny a ovocia
-jesť čo možno najviac čerstvých potravín
-doprajte si každý deň pohyb, cvičte minimálne 30 minút. Vhodné sú aj prechádzky či rýchla chôdza. Pohyb zvyšuje cirkuláciu krvi, čo vedie k posilneniu imunity