Aby dlho vydržali
Určite to poznáte aj vy. Vyberiete sa na veľký nákup a po príchode domov ukladáte potraviny na svoje miesta do chladničky a špajze. Počas nasledujúcich dní však vidíte, že niektoré z nich výrazne strácajú na svojej kvalite. Ako teda správne skladovať potraviny?
Obilniny a strukoviny
Zabalené ich môžete skladovať aj niekoľko mesiacov, nespracované dokonca aj niekoľko rokov. Musia však byť dostatočne vysušené a skladované na tmavom a suchom mieste. Nezabudnite ich ochrániť pred možným hmyzom. Najlepšie urobíte, ak ich dáte do uzatvárateľnej dózy, alebo použijete zaváracie poháre.
Oriešky a semiačka
Treba mať na pamäti, že tieto plodiny obsahujú tuky, ktoré na svetle a vzduchu môžu zoxidovať, preto ich vždy uchovávajte na tmavom mieste v utesnenej nádobe. Ak sú lúpané, vložte ich v takejto nádobe do chladničky na prostrednú priečku a skonzumujte ich do jedného mesiaca. Nelúpané vám vydržia aj celý rok.
Mäso
Vyžaduje opatrné zaobchádzanie, pretože pri spracovaní a transporte je mäso náchylné na infikovanie baktériami. Skladujte ho v chladničke dôkladne zabalené a uvarte čo najskôr. Prípadne ho skladujte v mrazničke, takto ho môžete použiť omnoho neskôr. Nerozmrazujte mäso celú noc, pretože rozkladajúce sa bielkoviny vonkajších vrstiev, ktoré sa ako prvé rozmrazia, môžu spôsobiť viac škody ako úžitku.
Ovocie a zelenina
V obchode si plodiny poriadne poprezerajte, aby sa nestalo, že si domov prinesiete napadnuté alebo plesnivé kúsky. Nerobte si priveľké zásoby, pretože ovocie a zelenina nevydržia dlho čerstvé. Nakupujte ich teda radšej pomenej a častejšie, aby ste vždy jedli čerstvé a šťavnaté, prsne také, aké majú byť. Ovocie a zeleninu skladujte pri chladnejších teplotách okolo -1 do -4 stupňov, používajte dolnú časť chladničky. Do chladničky však nepatria banány, paradajky, cibuľa, cesnak a zemiaky.
Olej
Oleje, ktoré sú lisované za studena, skladujte v chladničke – ideálnym miestom sú poličky na dvierkach chladničky. Tieto oleje (panenské), na rozdiel od ostatných obsahujú biologicky aktívne látky a nie sú určené na varenie, vyprážanie či pečenie. Sú skvelé do studenej kuchyne, do šalátov, alebo ako ochucovadlo do varených pokrmov, ale až tesne pred ich podávaním.
Múka
Múky sú náchylné na napadnutie hmyzom, preto ich vždy skladujte na tmavom a suchom mieste v poriadne uzavretej nádobe alebo dóze.