5 výhod čokolády a jej prínos pre zdravie v každom veku
Ukazuje sa, že existuje mnoho vedecky podložených štúdií potvrdzujúcich zdravotný prínos vysoko kvalitnej čokolády – presnejšie, tmavej BIO čokolády. To znamená, že ak si chcete užívať čo najviac zdravotných prínosov tejto vzácnej pochutiny, je najlepšie konzumovať surovú čokoládu v jej čistej tmavej forme bez prísad, ako je kukuričný sirup, hydrogenovaný olej a umelé farbivá alebo iné príchute, pričom kakao v nej musí byť v obsahu najmenej 70%.
Pokiaľ dodržíte tieto podmienky a budete si vyberať správne, prípadne investujete do kvalitnejšej BIO čokolády, môžete sa tešiť z jej výhod pre vaše zdravie, s ktorými vás teraz oboznámime.
- Má veľa živín
Kvalitná tmavá čokoláda je plná živín. 100-gramová čokoláda so 70-85 % obsahom kakaa vám zaistí:
- 11 g vlákniny;
- 58 % dennej dávky horčíka;
- 67 % železa;
- 98 % mangánu;
- 89 % medi.
Navyše obsahuje aj množstvo fosforu, draslíka, selénu a zinku. Musí byť ale naozaj kvalitná. Jej lahodnú chuť si môžete vychutnať pri rovnako dobrej šálke nápoja, pripraveného pomocou špeciálneho mlynčeka na kávu.
- Obsahuje antioxidanty
Schopnosť absorbovať kyslíkové radikály je kvantitatívne hodnotenie antioxidačnej aktivity potravinového výrobku alebo jeho účinnosti v boji proti škodlivým molekulám nazývaným voľné radikály. A práve surové kakaové bôby majú mieru tejto schopnosti naozaj vysokú. Tmavú čokoládu charakterizuje veľmi silná antioxidačná aktivita.
- Chráni vašu pokožku pred slnečnými lúčmi
Flavonoidy aktívne chránia pokožku pred jej vystavením ultrafialovým lúčom a tiež podporujú prietok krvi do pokožky ako aj udržanie jej vlhkosti. V jednej štúdii účastníci, ktorí jedli tmavú čokoládu s vysokým obsahom flavonoidov, vykazovali zvýšenú odolnosť (200 %) voči UV žiareniu!
- Čokoláda zlepšuje duševnú bdelosť
Vplyv flavonoidov na ľudský mozog bol študovaný s použitím funkčného zobrazovania magnetickou rezonanciou. A bolo dokázané zlepšenie reakcie na kognitívnu úlohu. Takže už vám je jasné, prečo pomáha pri skúške alebo náročnej psychickej aktivite.
- Čokoláda zvyšuje vašu náladu
Je to naozaj tak, pomáha vám cítiť sa viac veselšie a lepšie, pretože podporuje tvorbu fenyletylamínu, hormónu lásky. Okrem toho, čokoláda tiež stimuluje uvoľňovanie endorfínov – inak hormónov šťastia! Tak si ho s tou vašou obľúbenou čokoládou užite čo najviac a majte ju vždy so sebou vo svojej nádhernej talianskej kabelke ako prvú pomoc!